Nedorind să folosesc trimiterea la regnul animal în mod peiorativ sub nicio formă, acest tip de INFJ este, într-adevăr o categorie specială.
Petrecându-şi probabil anii de formare într-o atmosferă infuzată cu ştiinţă exactă, graţie adaptabilităţii lor native, şi-au însuşit capacitatea de a gandi logic, riguros, precis. Funcţia terţiară Ti a devenit voinică prin antrenament.
Graţie însă intuiţiei introvertite, prima şi cea mai dezvoltată funcţie, pe care INFJ-ii nici nu-şi dau seama când o folosesc, asemenea peştelui care înoată în apă fără a face un efort cognitiv, logica lor este, atunci când se cere, non-liniară, aşa cum am detaliat în articolul despre funcţiile cognitive, găsind soluţia, asemenea acului în carul cu fân într-un mod spontan, care  scapă observaţiei minţii conştiente.
Sunt cei care iubesc ştiinţa de dragul progresului umanităţii, şi în rezervatul stil INFJ, cu greu îşi asumă succesul, şi întotdeauna cu grija de a împărţi meritul cu cei ce au contribuit la rezultat.
Posibil c nu îi veţi vedea purtând costume scumpe sau conducând maşini puternice, căci nu le place să epateze şi oricum pasiunea lor (şi fiecare INFJ are sau ar trebui să aibă una pentru a se simţi împlinit/ă) este cea către care-şi proiectează energia, efortul şi aspiraţiile.

richard-feynman

Pentru ei ştiinţa este o artă, un poem, ceva sublim şi în acelaşi timp misterios.  O ecuaţie le poate genera patimi, un program pe calculator sentimete  tainice de afecţiune. Asta deoarece funcţia secundară, Fe (afectivitatea extravertită) îşi joacă rolul de a asocia informaţia cu simţirea.
Această funcţie le va câştiga, totodată, simpatia celor cu care îşi împart spaţiul de lucru, cărora le vor asculta cu prietenie insatisfacţiile şi vor face tot ce le stă în putinţă spre a-i îndruma, fie sub aspect profesional fie chiar şi personal, aproape inevitabil şi în mod meritat devenind confidenţi ai acestora şi umeri pe care se pot sprijini în timpuri tulburi.
Senzorialitatea lor extravertită este de cele mai multe ori, datorită locului inferior pe care îl ocupă în stiva funcţională a personalităţii, puţin dezvoltată ceea ce îi va face ca,
atunci când sunt complet adânciţi într-o idee să fie complet detaşaţi de ceea ce se întâmplă în “exteriorul minţii lor”, şi nu trebuie să fim miraţi şi în nicun caz să considerăm un afront faptul că în acele momente nu ne aud când vorbim cu ei.

Cred că poate fi trecut chiar pe lista cu atributele  de farmec personal, lor sigur aşa le-ar plăcea.

Advertisements

3 thoughts on “Varietăţi ale tipului de personalitate INFJ (1) “Subspecia”: “Omul de ştiinţă”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s