Unul dintre domeniile de avid interes pentru INFJ-ii este spiritualitatea. Nu e o surpriză faptul că unii dintre cei ce avem acest tip de personalitate gravităm către activităţi precum discursurile motivaţionale, life-coaching sau cele clericale, fapt confirmat de multiple surse chiar şi după o rapidă căutare pe Google.
Personalităţi precum Mahatma Ghandi, Martin Luther King şi, după unele surse Iisus (oricât ar părea de bizar) fac parte din familia introvertiţilor intuitiv-afectivi.
Scopul primar al blogului fiind explorarea tipului INFJ, în scopul dezvoltării personale, atât a cititorului cât şi a subsemnatului, voi începe o serie de articole având ca subiect diversele credinţe religioase.
Fără ca ordinea să însemne în acest context discriminare, voi începe totuşi cu Creştinismul.

Iisus este forma greacă a originalufile000602386142lui ebraic Iehosua (căci acolo s-a născut şi a predicat cel considerat
de 31.5% din populaţia lumii Mântuitorul, aceasta fiind şi semnificaţia numelui său), Hristos fiind supranumele său, însemnând “”Cel uns” sau Masiah în Ebraică. Miezul acestei religii, conform întemeietorului, este următorul:
“Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.
Aceasta este marea şi întâia poruncă.
Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi proorocii.” Matei : Capitolul 22 – Biblia Ortodoxa

Următoare religie ca dimensiune, după numărul de membri la nivel mondial (22.32%) este Islamul.
Este considerată de unii dintre adepţi ca nefiind o nouă religie, ci o continuare a aceluiaşi adevăr cu începutul marcat de Adam şi culminând cu profetul Muhammad.
Islam înseamnă, potrivit aceloraşi surse, completă obedienţă către Dumnezeu, derivând din cuvântul Arab: “pace”.
“Dumnezeu” al lor este considerat tot de ei ca acelaşi al lui Avram, Moise şi Iisus, socotiţi profeţi ai căror învăţături se acordă reverenţă fără părtinire.

Pe locul al treilea, numeric, se află Hinduismul, ai cărei aderenţi cred într-o Divinitate unică, atotpătrunzătoare, în acelaşi timp Creator şi realitate. Credinţa lor este că universul parcurge cicluri infinite de creaţie, conservare şi distrugere, corespunzător celor trei aspecte ale zeului suprem, ale cărui exprimări sunt Brahma, Vishnu şi Shiva, fiecare dintre cei 330 de milioane de zei din panteonul religiei fiind o reprezentare simbolică a aspectelor Creaţiei. Baza crezului lor o constituie cele patru scrieri sacre numite Veda: Rigveda, Yajurveda, Samaveda şi Atharvaveda şi conţin noţiuni precum Karma, reîncarnare, comuniunea cu fiinţe divine realizată prin venerarea lor în temple şi accceptă toate celelalte religii drept căi către cunoaşterea Divinităţii.

Deşi totalizfile1701285199459ează doar 5.25% din locuitorii planetei, cred că este potrivit a menţiona şi Buddhismul mai ales datorită interesului pe care îl suscită în societatea noastră vestică în ultima vreme. Împrumută noţiuni precum karma şi reîncarnarea din hinduism, Gautama Buddha iniţiind această religie devenită mişcare de emancipare a femeilor şi a celor din castele defavorizate în India dominată de religia hindusă. Prinţul Gautama Siddhartha, ducând o viaţă de plăceri trupeşti în palatul tatălui său, observă la un moment dat că lumea este un loc plin de suferinţă şi părăseşte situaţia sa privilegiată cu misiunea autoimpusă de a-şi scăpa semenii de durere, găsind şi propovăduind calea iluminării, eliberării din ciclul reîncarnărilor, printr-o atitudine de compasiune şi non-ataşament faţă de tentaţiile vieţii.

Orice drum am avea, consider că e bine să avem o poziţie de acceptare deschisă faţă de semenii noştri, aflaţi pe alte căi, oricât de diferite ar fi faţă de cea pe care ne aflăm noi. Iar dacă drumul nostru este unul creştinesc, aş vrea să închei cu un citat care-mi este drag: “cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.” Tesaloniceni 5.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s